divendres, 18 de gener del 2013

El cas Serigne

El nostre més sincer agraïment a l'artista Juan Linares pel cartell del Concert!
Aquest divendres, 06/06/14, ens reunirem els amics d'en Serigne, un esdeveniment musical per ajudar a qui ens va donar una lliçó d'integració i humilitat, i que absurdament va haver de marxar. Ara, en Serigne i la seva família necessiten un cop de mà. Li negarem aquest suport?

Músics: MIREIA DOLÇ (soprano), ANNA PUCHE (soprano), GABRIEL LEZCANO (tenor), LLUÍS SINTES (baríton), PAU-DAMIÀ RIERA (piano). Hi haurà coques, begudes, i rifarem bosses per dona, confeccionades pel mateix Serigne amb teles originals senegaleses!


Fent un ingrés en aquest compte podeu donar suport al Serigne i a la seva família:
2100-0537-87-0100756337

La Vanguardia en fa ressò del Concert Solidari Serigne

Feu click aquí per a veure el Vídeo del Concert Solidari Serigne



US HI ESPEREM!!!

***********************************************************************************
En Serigne ens escriu una carta des de Senegal!
Ha estat publicada a la revista semestral dels Castellers de la Sagrada Família.



MANIFEST EN SUPORT AL SERIGNE MBACKE BEYE 


SOS Racisme, l’Àrea de les Migracions de l’Observatori del Sistema Penal i dels Drets Humans (UB), CITE-CCOO, AMIC-UGT, Tanquem els CIE (Barcelona), la Xarxa de Suport als Assentaments del Poblenou, l’Associació de Veïns del Poblenou, Espai Àfrica, la Coordinadora d'Associacions Senegaleses de Catalunya (CASC), l’Associació Catalana de Residents Senegalesos (ACRS), Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), la Comissió de les Migracions d’ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social), i la Sectorial de Polítiques d’Immigració d’ERC, entitats signants del manifest que dóna suport al ciutadà català d’origen senegalès Serigne MBacke Beye.

En Serigne és del Senegal, té 35 anys, i ha viscut pràcticament tot el més negatiu que té el fet migratori. Malgrat tot això, és un exemple de superació personal. Va arribar en pastera a les Canàries, on el van recloure al CIE. El van pujar a un avió i el van deixar a Madrid sense res. Després de donar voltes, va arribar a Barcelona, on va aprendre català, es va treure el títol de tècnic de farmàcia, el títol de d’educador financer per a famílies immigrants (OIT), es va apropar a les associacions culturals i es va fer membre dels Castellers de la Sagrada Família. No ha trobat feina, o no li han volgut donar per la seva condició d’indocumentat i/o, també, pel seu origen. En Serigne ha decidit retornar al seu país, perquè no pot aguantar més. Sol, sense les seves filles i sense feina, no té esperança que la seva situació millori a curt termini. S’ha acollit al Pla de retorn voluntari. Malauradament, no és un cas aïllat i tots tenim persones del nostre entorn que estan passant veritables dificultats i hi ha molts casos desesperats. Quan posem nom i cognom a les cares anònimes dels nostres veïns i veïnes la realitat es fa més colpidora que mai. El Serigne ens va venir a trobar perquè l’ajudéssim a denunciar i canviar una situació legal absurda. Massa gent pateix les conseqüències de l’asfixia econòmica i financera i el maltractament institucional a que ens sotmet l’Estat espanyol.


DAVANT D’AQUESTA SITUACIÓ:  


AFIRMEM:


ü Que aquesta situació absolutament injusta és fruit de Llei d’Estrangeria de l'Estat espanyol, que no reconeix l’estatus d’arrelament social de l’ésser humà a la societat d’acollida, no respecta els drets fonamentals de les persones, i fomenta la irregularitat abocant al desemparament un nombre important de persones arrelades al nostre país.

ü Que la majoria de persones recloses en els Centres d’Internament per Estrangers (CIE) no han comès cap delicte penal i que una falta administrativa no és motiu de privació de llibertat. La total indefensió en la qual viuen les persones recloses, la insuficiència de la legislació per a regular el funcionament dels CIE, la impunitat de les forces de seguretat davant els maltractaments físics i psicològics als quals sotmeten les persones Aquesta situació per si sola constitueix un detonador d'actituds xenòfobes i racistes en estat latent.  


SUBRATLLEM


ü Que la legislació en matèria d’Estrangeria, concepte utilitzat exclusivament per l'Estat espanyol, és competència exclusiva d’àmbit estatal (article 149.2 CE). La Generalitat de Catalunya té competències executives en els permisos inicials de residència i treball, però no en l’arrelament social. La Generalitat tampoc ha posat els recursos necessaris per a fer realitat l’aplicació de la llei d’acollida i el Pacte Nacional per a la Immigració. Aquesta situació és en part deguda a una de les perversions d’aquesta llei i les interpretacions restrictives de l’actual govern del PP. 


DENUNCIEM:


ü Que malgrat cursar i obtenir una titulació formativa reglada a Catalunya, i tenir domini de la llengua catalana i espanyola, una persona en situació administrativa irregular no pot obtenir una autorització de treball temporal.

ü Que malgrat el context de crisi econòmica i financera que patim, el Govern estatal va endurir la Llei d’Estrangeria obligant a tenir un contracte de treball d’un any de durada per a l’obtenció del permís de residència per arrelament social. L’enduriment del reglament d’estrangeria està afectant a centenars de milers de persones que no poden renovar els seus permisos i cauen en la irregularitat.

ü Que l’esforç d’integració és més que evident en el Serigne i en moltes altres persones que es troben en la mateixa situació. És profundament injust que no es reconegui aquest esforç a l’hora de regularitzar l’estada.

ü Que aquesta situació la pateixen milers de persones que van arribar a Catalunya. Que els diferents governs estatals no han tingut mai la voluntat d’integrar. Reclamem que el Parlament de Catalunya faci els passos necessaris fins a la consecució de les plenes competències legislatives en polítiques d’immigració.
ü Que des de la signatura del Pacte Nacional per a la Immigració en el 2008, i la posterior aprovació la Llei d’Acollida, no s’ha fet per part de la Generalitat els esforços necessaris, n’hi ha dedicat els recursos necessaris per a dur a terme una política integral d’acollida i d’inclusió de les persones immigrades. Reclamem a la Generalitat de Catalunya l’aprovació del Reglament de la Llei d’Acollida i dedicar els recursos suficients per a un nou impuls del Pacte Nacional per a la Immigració.  

Barcelona, 22 de gener de 2013
**************************************************************************************

En Serigne ens va venir a trobar perquè l’ajudéssim a denunciar i a canviar la seva situació i la de moltes altres persones que també la pateixen. I vam col·laborar plegats treballant propostes en matèria d’estrangeria amb capacitat de canvis estructurals. Creiem, però, que ell ja sabia que se li acabava el temps del seu projecte migratori, i malgrat això, en cap moment va perdre l’entusiasme.

I la reflexió que ens hem de fer tots plegats és què més ha de fer una persona per demostrar que la seva voluntat d’integració? De quina manera més ha de fer palès el seu vincle amb la terra que l’ha acollit?
En el fons ha guanyat. Ha guanyat vèncer la por de ser perseguit per la policia, ha guanyat superant-se a si mateix dia a dia. I ens ha donat una lliçó d’humanitat i de generositat.
Malgrat tot el que ha passat, sempre té un somriure per a tothom i la mirada ben plena. Se’n va amb dos títols més a la butxaca i amb una colla d’amics que sap que els tindrà per sempre.
En Serigne és una persona excepcional. Emprenedor i treballador com pocs Té una Projecte de negoci per obrir una botiga al Senegal, és tot un artesà del tèxtil, professió que va aprendre al seu país.
El seu projecte de negoci, però, està en perill i, amb ell, el futur de les seves dues filles. Li falta la meitat del capital, dos mil euros.
No permetis que tant d’esforç i patiment hagi estat inútil.
Ajuda’ns a fer realitat el somni de futur del Serigne.

Serigne fent amb els Castellers de la 
Sagrada Família. Festes de la Mercè

En Serigne és del Senegal, té 35 anys, i ha viscut pràcticament tot el més negatiu que té el fet migratori.
Malgrat tot això, és un exemple de superació personal exemplar. Va arribar en pastera a les Canàries, on el van recloure al CIE. El van pujar a un avió i el van deixar a Madrid sense res. Després de donar voltes, va arribar a Barcelona, on va aprendre català, es va treure el títol de tècnic de farmàcia, el títol d’educador financer per a famílies immigrants (OIT), es va apropar a les associacions culturals i es va fer casteller. No ha trobat feina, o no li han volgut donar per la seva condició d’indocumentat i/o, també, pels seus trets ètnics. En Serigne ha decidit retornar al seu país, perquè no pot aguantar més. Sol, sense les seves filles i sense feina. S’ha acollit al Pla de retorn voluntari. Malauradament, no és un cas aïllat i tots veiem persones al nostre entorn que estan passant veritables dificultats i hi ha molts casos desesperats. Quan posem nom i cognom a les cares anònimes dels nostres veïns i veïnes la realitat es fa més colpidora que mai. El Serigne ens va venir a trobar perquè l’ajudéssim a denunciar i canviar una situació legal absurda. Massa gent pateix les conseqüències de l’asfixia econòmica i el maltractament institucional espanyol.


Video Serigne. Castellers de la Sagrada Família

Comprovant del final del
Curs de Tècnic de Farmàcia i Parafarmàcia

En Serigne i en Felipe, el seu professor al lliurament del 
títol d’educador financer per a famílies immigrants 
En Serigne i el seu amic Lluís Sintes, el gran baríton menorquí,
persona clau en la seva vida a Catalunya
Foto de grup a la Festa Major 2012 - Castellers de la Sagrada Família. En Serigne amb Pep MasoliverBruno Lionel Caro HuamaníVíctor Niubó García e outras 47 pessoas em Templo Expiatório da Sagrada Família.
Reportatge a La Vanguardia, 14/01/2013
Ha de quedar molt clar que EN SERIGNE NO REP DINERS DE L'AJUNTAMENT DE BARCELONA. Els seus amics i les seves amigues estem molt indignats amb alguns periodistes, que fan l'entrevista i després escriuen el que volen. De la informació que apareix al diari El Mundo i La Vanguardia (del mateix periodista), heu de saber que NO és cert que l'Ajuntament posi diners per al projecte de negoci, com es vol fer creure. Només paga el bitllet d'avió, mitjançant el Pla Europeu de Retorn.

Classe de Tècnic en Farmàcia i Partafarmàcia
amb la companya Susana Ferran Diaz
El Serigne és una persona excepcional. Emprenedor i treballador com pocs Té un Projecte de negoci per obrir una botiga al Senegal, és tot un artesà del tèxtil, professió que va aprendre al seu país.
........................


"En Serigne Beye se'n va anar ahir. I ho va fer amb recança, perquè, després de quatre anys de viure a Catalunya, no ha pogut aconseguir ni papers ni feina. Per això ha decidit acollir-se al programa de retorn voluntari que impulsa l'Ajuntament de Barcelona. L'Associació per la Cooperació, la Inserció Social i la Interculturalitat (ACISI) li ha donat una part dels diners que necessita per muntar un taller de costura. La resta prové d'una campanya de suport que han muntat els seus amics i la colla castellera de la Sagrada Família, on fa tres anys que va entrar a formar-ne part. El cas d'en Serigne ha tornat a recordar que, tot i la integració, la Llei d'Estrangeria obliga moltes persones a marxar o a ser retingudes en CIES i expulsades en no poder-se regularitzar, com denuncia el manifest a favor seu que han firmat diverses entitats."

http://www.tv3.cat/videos/4436111/En-Serigne
........................

A LA T1

Comiat d'en Serigne a l'aeroport de Barcelona. Els Castellers de la Sagrada Família, en Lluís Sintes, molts amics i moltes amigues van a anar a la T1 per acomiadar-se d'en Serigne.

Pilars castellers a la T1. La colla castellera de la Sagrada Família s'acomiada d'en Serigne
La Vanguardia (suplement Viure, pàg 4) ha publicat el comiat que li vam fer ahir al Serigne a l'Aeroport, obligats a buscar una alternativa digna davant la negativa d'Aena Aeropuertos a fer un pilar de 4. Amb gestos com aquest demostrem que els Castellers de la Sagrada Família és molt més que una colla! Amunt Safa! Amunt Serigne! — com Fernando Flaco Landin, Sara N'Donga, Emili Tor e outras 16 pessoas.
"Sempre et durem al cor. Fins sempre, Serigne!"



L'enxaneta porta un regal molt especial
Aquí podeu trobar moltes fotos del comiat d'en Serigne a l'aeroport de Barcelona

*******************

Aquí teniu el link al bloc del programa de "La Xarxa". És el post amb l'audio sobre la "manera de viure" d'en Serigne. L'han emès al programa d'avui, dissabte, 02/02/13. 

"Una petita barqueta de pescadors, 77 persones a dins i un somni compartit arribar a Espanya, per treballar, guanyar diners i poder ajudar la família que es quedava a Senegal.
A Serigne les ganes de trobar un futur el van empènyer a un viatge desconegut. Només posar els peus a terra es va adonar què ni Espanya era el paradís que s’havia imaginat i que si volia sobreviure hauria d’arriscar.

Dos anys a Málaga malvivint i un segon viatge a Catalunya. Terra d’acollida on Serigne s’ha format com a tècnic de farmàcia, ha après el català i a fer castells. Fa uns setmana serine emprenia el viatge de retorn. Massa renúncies per tan poc.

A la motxilla l’esperança de poder arrencar un negoci propi al Senegal a prop de la seva dona i les dues filles a qui fa 6 anys que no veu. També l’enyor d’un pais que estima, malgrat tot i on no sap si mai tornarà."
En Serigne a l'entrevista a la ràdio La Xarxa



*******************

El dia 26/02, El Cas Serigne va sortir al programa Para todos La 2, a TVE  (el reportatge comença al minut 19:54 d'aquest enllaç.
La periodista Dolors Elias va entrevistar al Serigne sobre la seva experiència al CIE de les Illes Canàries i també van entrevistar, a plató, en Josetxo Ordoñez, vocal de les Comissions d'Estrangeria i de Drets de les Persones del Col.legi d'Advocats de BCN i membre de la Plataforma Tanquem els CIE. 

La periodista Dolors Elias entrevista al Serigne - Barcelona 2013

*******************

En Serigne va arrigar a Touba i es va posar a treballar gairebé el mateix dia; va utilitzar el suport que va rebre a Catalunya i va fer realitat el seu somni, va obrir una botiga amb la seva dona on vendran els productes fets per ell (no us oblideu que el Serigne és un excel.lent satre!).
Des d'aquí desitgem molta sort a tota la família! Endavant, company!

La botiga d'en Serigne a Touba (Senegal).
En Serigne continua fent país, mireu la publicitat que fa de Catalunya!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada